14 augusti 2013

Grillad lime- & citronkyckling med myntayoghurt och matvetesallad med grillade grönsaker & halloumi

Här kommer ännu en rätt som till stor del lagas till på grillen vilket gör att man slipper vara inne och ute samtidigt i matlagningen.

Lime- och citronkyckling
(4 portioner)
600-800 gram kycklingfilé
0,5 dl rapsolja
saften från 1 lime
saften från 1 citron
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar

Dela kycklingfiléerna på mitten så att man får två stora skivor av varje filé, det ger bättre en snabbare grillning och att marinaden ger mer smak. Blanda samman rapsolja, limesaft, citronsaft och vitlök till en marinerad. Häll den i en påse och lägg ner kycklingen, förslut påsen och blanda runt kycklingen så att marinaden kommer åt alla sidor. Låt sedan kycklingen ligga några timmar innan grillning i kylskåp. 
Ta fram kycklingen minst 30 min innan tillagning, häll av marinaden och spola bort den (kan inte återanvändas). Torka bort överflödig marinad från kycklingbitarna och krydda därefter med salt och peppar efter egen smak. När grillglöden är perfekt lägg då på kycklingen och grilla den till en innertemperatur av 72 grader. Tänk på att kycklingen blir saftigare om den får grilla länge över låg värme än kort tid över hög värme.

Myntayoghurt
(4 portioner)

2 dl turkisk yoghurt (10%)
1 kruka färsk mynta
1 st vitlöksklyfta 
0,5 tsk flingsalt
5 droppar tabasco
0,5 tsk citronsaft
0,5 tsk honung

Finhacka myntan och blanda ner den i yoghurten tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt sedan flingsalt, tabasco, citronsaft och honung. Rör om allt väl och ställ det att vila i kylskåp fram till servering. Som alltid med kalla såser så vinner den på att stå några timmar innan servering så att alla smaker lyfts fram.

Matvetesallad med grillade grönsaker och halloumi
(4 portioner)
2 dl okokt matvete
2 st tomater
1/4 st gurka
1 dl rostade solroskärnor
1 msk olivolja
saften från 1 lime
1 tsk salt
nymald svartpeppar
1 knippe grön sparris
1 st snackspaprika
1 paket halloumi

Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen och låt det sedan svalna något. Finhacka tomaterna, kärna ur gurka och hacka även den. Blanda ner tomat och gurka i matvetet tillsammans med solroskärnorna (som torrostats i en stekpanna). Tillsätt sedan olivolja, lime samt salt och svartpeppar. Blanda allt väl och lägg upp det i en lämplig skål
Bryt av den grova nederdelen på sparrisen och lägg dem sedan på grillen tillsammans med halverad urkärnad snackspaprika. Grilla grönsakerna tills de får en fin färg och lyft sedan av dem. Låt dem svalna något, skär dem i mindre bitar och toppa matveteblandningen med dem.  
Dela halloumiosten i två halvor längs med och grilla dessa tills de fått en fin färg och osten mjuknat. Skär den därefter i stavar och lägg den på toppen av salladen.



Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar