27 augusti 2013

Chilikryddad grönärtssoppa med gräslöksyoghurt

Här kommer ett recept på en ganska enkel soppa gjord på frysta gröna ärtor. Då gröna ärtor kan vara lite söta i smaken och för att balansera detta så serverade jag den med en gräslöksyoghurt.

Grönärtssoppa
(4 portioner)
1 gul lök
0,5 röd chili, urkärnad 
1 msk smör
2 dl vitt vin
2,5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
300 gram frysta ärtor
1,5 dl vispgrädde
1 tsk pressad citron
1-1,5 tsk salt
vitpeppar

Finhacka löken samt chilin och bryn på dem i en kastrull med smör. Slå på vitt vin och låt det koka upp, tillsätt sedan vatten och grönsaksfond och låt det koka upp igen. Slå ner de frysta ärtorna och när det kokar tillsätts vispgrädden. Låt nu allt koka ca 5 minuter så att ärtorna börjar mjukna, mixa därefter soppan antingen med mixerstav eller i en mixer. När soppan är färdigmixad tillsätt då citronsaften och smaka av med salt samt vitpeppar. 


 Gräslöksyoghurt
(4 portioner)
1 dl turkisk yoghurt
2 msk fryst gräslök
3-4 varv på svartpepparkvarnen
1 nypa flingsalt

Rör samman alla ingredienser och låt den stå kallt fram till servering. Som för alla kalla såser så vinner den på att stå en stund så att smakerna binds samman.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar