4 april 2013

Citron- & honungskyckling med dragonkryddad vitlökssås och ugnsrostad potatis med doft av rosmarin/timjan

Ibland på vardagarna för jag ett ryck och lagar något mer avancerat, tycker inte att det bara är på helgerna som maten ska få ta tid. Om man bara planerar arbetet rätt och gör momenten i rätt ordning så tar denna rätt inte mer än en timma att laga till. Men då är man inte låst vid spisen hela tiden utan kan ägna sig åt annat medan maten står i ugnen (själv han jag med både att dammsuga och vika lite tvätt).

Ugnsrostad potatis med doft av rosmarin och timjan
(4 portioner)
600 gram potatis
1 tsk rapsolja
1 krm torkad timjan
1 krm torkad rosmarin
1 tsk flingsalt

Förvärm ugnen till 200 grader innan du fortsätter med potatisen. Tvätta potatisen och skär den i halvor. Lägg halvorna i en bunke och ringla över rapsolja. Häll upp timjan och rosmarin i handen och smula dessa över potatisen så att smakerna kommer fram. Strö sedan över flingsalt och blanda allt väl. Stjälp upp potatisen i en ugnsfast form och vänd dem så att skalsidan är nedåt. Sätt in formen i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter tills potatisen fått en fin färg och är genomstekt, använd en provsticka för att kontrollera.

Citron- och honungskyckling
(4 portioner)
4 st kycklingfiléer (ca 600-800 gram)
1 msk rapsolja till stekning
salt och peppar
saft från 1 citron
1 msk flytande honung

Hetta upp en stekpanna med rapsolja i och bryn därefter kycklingfiléerna på båda sidor. Krydda under tiden med salt och peppar efter eget behag. Lägg de färdigbrynta filéerna i en ugnsfast form med den platta sidan neråt. Ringla flytande honung över alla filéer och fördela den sedan jämt över köttet med hjälp av en pensel,  häll sedan försiktigt citronsaften ovanpå honungen så att den inte rinner av kycklingen. Sätt en stektermometer i mitten på den tjockaste filén och ställ termometern på 72 grader. Sätt sedan in kycklingen på 200 grader och låt den stå tills kärntemperaturen är uppnådd, räkna med 20-25 minuter lite beroende på tjockleken på filéerna men låt termometern styra så att du vet att kycklingen är genomstekt. Ta sedan ut kycklingen och låt den vila några minuter innan servering.

Dragonkryddad vitlökssås
(4 portioner)
1 st vitlöksklyfta 
1 msk smör
2 dl vitt vin
1,5 msk kycklingfond
3 dl vispgrädde
1 tsk torkad dragon
svartpeppar
ev maizeanmjöl + vatten till redning.

Finhacka vitlöken och smält därefter smöret på låg temperatur i en kastrull. Lägg i vitlöken i kastrullen och låt det fortsätta gå på låg temperatur tills löken börjar bli brynt. Slå då på vitt vin tillsammans med kycklingfond och låt allt koka upp, reducera sedan ner vätskan till hälften och tillsätt därefter vispgrädden. Låt allt få ett uppkok igen och låt nu såsen puttra på låg värme i ca 10 minuter. Mäta upp dragonen och tillsätt den genom att smula ner den med handen i såsen så att smakerna kommer fram. Låt därefter såsen koka ytterligare 10 minuter på låg värme. Smaka av såsen med svartpeppar och ev mer dragon. Om såsen är för lös gör då en redning på maizenamjöl blandat med vatten och red den till önskad konsistens när såsen kokar, koka sedan allt några minuter till så att mjölsmaken försvinner. 






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar