26 november 2013

Dags för White guide Jr 2014 och Blommig falukorv

Dagens besökare: Pär Bergkvist
Idag har vi haft besök på skolrestaurangen. Det var Pär Bergkvist redaktör för Magasin Måltid och Restauratören som tittade förbi för att bedöma oss inför White guide Jr 2014. För dig som inte vet vad det är så handlar det om att man jämför de skolrestauranger som finns runt om i landet för att kora den i deras tycke bästa skolrestaurangen. 2013 var första gången som detta arbete gjordes och ca 300 skolrestauranger fick besök. Inför nästa års guide är nu Pär Bergkvist samt hans kollegor ute och kontrollera ännu fler restauranger i jakt på den bästa och just idag föll det på våran lott att få besök.
Det provades mat och jag som ansvarig fick svara på ett antal frågor samt berätta om vår verksamhet. Sedan är det nu bara att vänta tålmodigt tills nomineringarna dyker upp någon gång under våren nästa år. Nu är det inte bara skolrestaurangerna som bedöms utan det finns ett flertal kategorier bl.a. årets skolkock, årets kostchef och årets rektor.
Förra året arbetade jag på Vasakolan och vi lyckades då komma bland de 100 bästa men inte bland de 20 individuellt placerade topprestaurangerna. Och själv hamnade jag bland de 19 kockar, även här oplacerad bakom topp-5, som lyftes fram som de bästa i landet.
Självklart har jag en förhoppning att det arbete som vi gör på Restaurang F ska räcka till en högre placering i båda de kategorierna då jag vet att det vi gör håller en hög standard. Sen är ju bara frågan hur många andra som håller en högre standard...

Just idag när vi fick besök så bjöds det på en lite annorlunda rätt i skolrestaurangen. Det var Hasse & Tages gamla slagdänga "Blommig falukorv" som fått sätta namn på skapelsen. Historien bakom att vi serverar denna är att 9:ornas kör hade med denna sång i ett uppträdande i samband med vår lilla invigning här i höstas och och på klassiskt vis sjöng att "blommig falukorv är det enda vi vill ha". Så idag fick de just det , vilket gav ett positivt gensvar från dessa elever och även från de andra eleverna på skolan.

Ätbara blommor, ruccola och bladspenat till den blommig falukorven
Själva rätten bestod av skivad falukorv som lades i ugnsformar och sedan täcktes med en blandning på krossade tomater, chilisås, basilika, flytande honung, pepparmix, rostad lök, riven ost och salt. Sedan gratinerade vi det i ugn tills det fick en fin färg. Vi servering strödde vi över en blandning av ätbara blommor, ruccola och bladpersilja.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken


21 november 2013

En bild säger mer än tusen ord

Här kommer ett litet tips från mig som sprider bilder och texter runtomkring mig i sociala medier av alla de slag. Bilder! Ett fantastiskt enkelt sätt att visa vad man gör och kan. Jag har märkt en tydlig skillnad när vi lägger en bild på vår skolrestaurangs sida jämfört med när vi bara skriver in en text. Den med bild har högre attraktionsfaktor när det gäller gillande och kommentarer.

Men något som är oerhört viktigt när man lägger in bilder är att man tänker på hur de ser ut. På samma sätt som en bra bild kan locka gästerna så kan en dålig bild avskräcka dem. Att fota mat är bland det svåraste man kan ge sig på, en rätt som ser fantastisk ut när man har den framför sig kan se jättetråkig ut på bild.

Satt igår och kollade igenom mitt facebooksflöde och där har jag ett stort antal skolrestauranger som dyker upp med inlägg. En bild som jag fastnade för direkt visar på ett enkelt sätt vad man serverar under dagen var den här (hoppas det var okej att jag lånade den...):


Det är Fågelviksrestaurangen i Tibro som utan att lägga upp maten på tallrik lyckas presentera dagens mat på ett snyggt och lockande vis. Inte konstigt att de tog hem Arlas guldko sist när det jobbar på detta vis. Men det är inte bara de som kan det här med att presentera på ett bra vis, det finns många fler där ute.

Men det dök även upp några andra bilder i mitt flöde som inte var lika lockande. Bilder tagna med dåligt ljus, ur en dålig vinkel och på mat utan tydliga färgkontraster. Mat som inte lockade lika mycket, nästan så att de avskräckte istället. Så att lägga upp en bild är ett bra sätt att visa vad man gör men kom ihåg att vara kritisk när du gör det. Granska bilden en extra gång innan den läggs upp så att den verkligen skapar förväntningar hos gästerna. Jag vet av personlig erfarenhet att en bild som ser bra ut när man tagit den med sin telefon inte alltid är lika bra när den väl hamnar på facebook eller liknande sidor.

Så nästa gång du presenterar din mat med en bild så kom ihåg att en bild säger mer än tusen ord - se till att de orden är av det positiva slaget...

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken

14 november 2013

Med filmen som redskap

Först började skolkockarna att dyka upp på facebook, sedan var det några som startade bloggar, därefter kom instagramkocken och twitterkocken. Nu är ett nytt grepp på gång, att göra små korta filmer där man visar vad man gör i skolrestaurangen. Ofta läggs dessa upp på facebook, antingen den som är kopplad till skolrestaurangen eller den privata.

Om du har facebook så har bjuder jag på två bra exempel här:

Fridarestaurangen i Mölnlycke
Några som sysslat med detta ganska länge är gänget på Fridaskolan i Mölnlycke med Mats Andersson i ledningen. Med en dos humor och en dos pedagogik visar man hur man arbetar i sin restaurang. Ett bra exempel hittar ni här.


Mumsiga draken i Tyresö
En annan som tagit fast på det här med att använda kameran i köket för att förmedla det man gör i skolrestaurangen är Gösta Rik som tillsammans med sin kollegor på Fornuddens skola i Tyresö visar hur man går till väga för att laga så mycket man kan från grunden. Om du vill se vad man gör så hittar du ett inlägg här.

Så nu är det bara att greppa kameran och börja filma i skolrestaurangen för att dela med er av vad ni gör.
Tystnad, tagning!




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken

10 november 2013

Piccata med tomatsås och timjanrostad klyftpotatis

Piccata är en schnitzel som paneras med en ägg- och ostblandning istället för att vändas i ströbröd som är brukligt med de flesta schnitzelvarianter. Till min piccata gjorde jag en tomatsås med smak av rött vin och till det en timjankryddad klyftpotatis.

Piccata
(4 portioner)
600 gram benfri kotlett
salt och peppar
3 ägg
2 dl riven lagrad ost
1 dl riven parmesanost
1 dl vetemjöl
rapsolja och smör till stekning

Putsa bort eventuella senor från kotlettraden och dela den sedan i åtta lika tjocka skivor. Tag en skiva och lägg den i en 3-liter fryspåse. Ta sedan en köttklubba (eller en tjockbottnad kastrull) och banka ut köttet tills det är några millimeter tjockt över hela biten. Upprepa sedan detta med de återstående bitarna kött. Bred sedan ut skivorna med kött och kryddad dem med salt och peppar på båda sidor. 
Vispa samman äggen med den rivna osten, och häll upp mjölet på en tallrik. Vänd därefter först köttet i mjölet och sedan i äggsmeten. Lägg dem därefter i en het stekpanna med smör och olja i. Stek 2-3 schnitzlar åt gången, ca 3 minuter på varje sida tills de får en gyllenbrun färg och köttet är genomstekt. Om man har tillgång till ugn så kan man varmhålla de färdigstekta schnitzlarna där medan man steker färdigt de övriga. 


Tomatsås
(4-6 portioner)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
400 gram krossad tomat
1,5 msk grönsaksfond
nymalen svartpeppar
salt

Finhacka lök och vitlök, värm en kastrull med olivolja och låt löken försiktigt stekas mjuk på låg värme. Slå över rött vin tillsammans med balsamvinäger och koka upp såsen. Tillsätt sedan flytande honung, krossad tomat, grönsaksfond samt lite nymalen svartpeppar. Låt nu allt koka upp och koka sedan på låg värme i ca 15 minuter. Mixa allt med en mixerstav och smaka sedan av med salt och peppar samt ev lite mer honung.

Timjanrostad klyftpotatis
(4 portioner)
800 gram fast potatis
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Tvätta potatisen och dela den sedan i sex klyftor/potatis. Lägg dessa i en bunke och tillsätt olivolja samt kryddorna. Rör om allt väl och häll sedan upp potatisen på en ugnsplåt. Sätt in potatisen i ugnen på 225 grader C och låt den stå i ca 30 minuter tills potatisen är genomstekt och fått en fin färg på ytan. 




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken

8 november 2013

Är fyrkantiga köttbullar nyhetsvärde?



Igår kom ett intressant pressmeddelande från livsmedelsverket. De har tillsammans med Skolverket gjort en satsning där man lyfter fram vikten av skolmåltiden. Att en bra skolmåltid och skolmåltidsmiljö ger vinster i trivsel, hälsa och skolresultat. Det här tycker jag som arbetar med skolmåltiderna är en viktig fråga och något som alla skolledare borde ta del av. Jag tycker även att detta borde ha ett högt nyhetsvärde och vara ett perfekt tillfälle för en bra reporter att ställa frågan till skolledare hur det tänker i frågan. Så det borde ha dykt upp i många av gårdagens medierapporteringar. Men istället för att lägga sin journalistiska kraft på det så valde stora delar av media igår att fokusera på att man på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg från och med nu gör fyrkantiga köttbullar istället för runda.

Inget ont om det egentligen. Man ville laga sina egna köttbullar, klarade inte av att rulla så många för hand och hittade en kreativ lösning. Vilket är fantastiskt och ska premieras. Självklart ska sånt lyftas upp i det mediala bruset och visas, men är det en riksnyhet? Och är det en bra nyhet som visar utvecklingen i skolköken? Det kanske är det eller kanske inte?

Det här är en nyhet som första gången dök upp på tidningen Skånskans web-tv den 11 oktober. Men igår nästan en månad senare så dök den upp i tidningar runt om i landet, både de av rikstäckning och lokala tidningar. Även TV4 fick med det i sin nyhetssändning.

Jag tillsammans med andra har en önskan att skolmaten lyfts fram i media på ett positivt och utvecklande sätt. Att de nyheter som tas upp strävar mot att förbättra måltiden för våra gäster på alla plan. Den här nyheten känns mer som om de tycker att det är en kul grej och ett kuriöst inslag i nyhetsflödet, jag tror inte att de som plockat upp nyheten ser det som ligger bakom. Och ser man till de kommentarer som finns på nätet på de olika tidningarnas hemsidor så handlar de flesta om att man skrattar åt det som de åstadkommit i Trelleborg vilket också är synd. För vem har modet att göra nästa lösning när det som väntas är sådant.
När ska de goda exemplen lyftas fram för att de är goda exempel och inte för att man kommit på en lite annorlunda lösning? När ska media skildra den utveckling som sker på ett positivt sätt och inte hela tiden leta felen. För om man slår samman alla artiklar och annat som finns om skolmaten så har de flesta en negativ utgångspunkt. Speciellt om man ser till den rikstäckande pressen, radion och tv:n.

Hur ska vi kunna locka ny och kompetent personal till våra skolrestauranger om vi inte får ge en rättvis bild av vad vi gör och kan? Så mer om vad skolmaten bidrar med som helhet och hur viktig den är för elevernas lärande. Mer om vilka duktiga personer det finns ute i Skolmatssverige och vad de åstadkommer med små medel. Mer av det som lyfter den offentliga måltiden och mindre av det som slår ner på den. Sen skadar det inte med små inslag om fyrkantiga köttbullar då och då, men kanske då på en lokal nivå som det från början var i just det här fallet.


Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken

6 november 2013

Ut med det gamla och in med det nya.


Den som följer min blogg och mig på facebook har säkerligen märkt att antalet inlägg markant har minskat. Detta beror på flera faktorer som tillsammans bildar en helhet. Främst handlar det om att hitta inspiration till nya recept hela tiden, något som blir svårare och svårare för varje gång. Det är ju inte så att jag lagar en nya maträtt varje dag här hemma utan flera av dem återkommer, antingen på nytt eller i form av sparade rester. Något annat som satt sina spår är att jag sedan i höstas bytt jobb och nu ansvarar för köket på Fribergaskolan och Restaurang F. En uppgift som krävt fullt fokus i början och ett jobb som även innebär mycket mer matlagning. Och det är här förändringstankarna kommit krypande. När jag började min blogg var tanken att blanda recept från köket hemma med nedslag i verkligheten, både i form av egna tankar men även att lyfta fram goda exempel. Nu har mycket av bloggen hittills handlat om recepten och inte så mycket av det andra. Och det är ju där mitt engagemang ligger, att spegla arbetet i den offentliga måltidsvärlden. Jag har även fått frågan varför jag inte bloggar mer om det vi gör i skolrestaurangen och nu när vi verkligen satsar på att minimera de färdiga produkterna och maximera det vi gör själva så känns det motiverande att börja visa vad vi kan. Så för dig som följt min blogg för att det hela tiden dyker upp goda recept från mitt kök där hemma så kanske du i början känner dig besviken när jag nu svänger om inriktningen lite men jag hoppas att du hänger kvar och ser vad som händer i Skolmatssverige. Och jag lovar att det fortfarande kommer lite recept då och då, både från köket där hemma och från jobbet.. För dig som följer bloggen för mina inlägg om den offentliga maten så hoppas jag att du kommer att bli glad över förändringen, en förändring som jag hoppas kan locka fler från den offentliga måltidsbranschen att följa det jag skriver. För det var ju det som var syftet från början, att visa vad en skolkock kan och ge inspiration till andra i samma bransch.

Så med det sagt. Ut med det gamla och in med det nya.

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken