10 november 2013

Piccata med tomatsås och timjanrostad klyftpotatis

Piccata är en schnitzel som paneras med en ägg- och ostblandning istället för att vändas i ströbröd som är brukligt med de flesta schnitzelvarianter. Till min piccata gjorde jag en tomatsås med smak av rött vin och till det en timjankryddad klyftpotatis.

Piccata
(4 portioner)
600 gram benfri kotlett
salt och peppar
3 ägg
2 dl riven lagrad ost
1 dl riven parmesanost
1 dl vetemjöl
rapsolja och smör till stekning

Putsa bort eventuella senor från kotlettraden och dela den sedan i åtta lika tjocka skivor. Tag en skiva och lägg den i en 3-liter fryspåse. Ta sedan en köttklubba (eller en tjockbottnad kastrull) och banka ut köttet tills det är några millimeter tjockt över hela biten. Upprepa sedan detta med de återstående bitarna kött. Bred sedan ut skivorna med kött och kryddad dem med salt och peppar på båda sidor. 
Vispa samman äggen med den rivna osten, och häll upp mjölet på en tallrik. Vänd därefter först köttet i mjölet och sedan i äggsmeten. Lägg dem därefter i en het stekpanna med smör och olja i. Stek 2-3 schnitzlar åt gången, ca 3 minuter på varje sida tills de får en gyllenbrun färg och köttet är genomstekt. Om man har tillgång till ugn så kan man varmhålla de färdigstekta schnitzlarna där medan man steker färdigt de övriga. 


Tomatsås
(4-6 portioner)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
400 gram krossad tomat
1,5 msk grönsaksfond
nymalen svartpeppar
salt

Finhacka lök och vitlök, värm en kastrull med olivolja och låt löken försiktigt stekas mjuk på låg värme. Slå över rött vin tillsammans med balsamvinäger och koka upp såsen. Tillsätt sedan flytande honung, krossad tomat, grönsaksfond samt lite nymalen svartpeppar. Låt nu allt koka upp och koka sedan på låg värme i ca 15 minuter. Mixa allt med en mixerstav och smaka sedan av med salt och peppar samt ev lite mer honung.

Timjanrostad klyftpotatis
(4 portioner)
800 gram fast potatis
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Tvätta potatisen och dela den sedan i sex klyftor/potatis. Lägg dessa i en bunke och tillsätt olivolja samt kryddorna. Rör om allt väl och häll sedan upp potatisen på en ugnsplåt. Sätt in potatisen i ugnen på 225 grader C och låt den stå i ca 30 minuter tills potatisen är genomstekt och fått en fin färg på ytan. 




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar