12 juli 2012

Italienska köttbullar i krämig tomatsås

Till middag idag blev det en av familjens favoriter. Lite större köttbullar med en smak av Italien som får koka färdiga i en krämig tomatsås. Till det serverar jag oftast pasta men det fungerar lika bra med ris eller något gryn.

Italienska köttbullar i krämig tomatsås
(4 portioner)

Köttbullar:
500 gram nötfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 ägg
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
0,5 krm malen svartpeppar
1 dl finriven parmesanost
1 tsk torkad basilika
0,5 tsk torkad timjan
0,5 dl rapsolja till stekning

Sås:
1 stor schalottenlök
1 vitlök
0,5 röd chili utan kärnor
1 dl rött vin
1 msk kalvfond
500 gram passerad tomat
1 msk flytande honung
1 tsk salt
2 dl mellangrädde
1 dl färsk basilika
1 dl färskriven parmesan

  1. Blötlägg ströbrödet i mjölken i några minuter. Under tiden blanda nötfärsen med ägg, pressad vitlök, salt och svartpeppar. När ströbrödet har svällt blanda då i det i nötfärsen och rör runt ordentligt. Avsluta med att tillsätta parmesanost, basilika och timjan. Rulla sedan färssmeten till 8 st lika stora köttbullar.
  2. Hetta upp en djup stekpanna eller en vid kastrull med oljan i och stek därefter köttbullarna på alla sidor runt om i ca 5 minuter. Lyft därefter ur dem ur stekpannan och lägg dem åt sidan. Nu är det dags att göra såsen med stekskyn som grund. 
  3. Börja med att hacka löken och chilin, lägg ner dem i stekskyn och låt dem bryna lite tills de börjar få lite färg. Slå sedan över vin tillsammans med kalvfond och låt det koka upp. Tillsätt sedan passerade tomater tillsammans med honung och salt. Låt såsen koka upp ännu en gång och tillsätt därefter grädden, låt därefter såsen koka i ca 5 minuter.
  4. Nu är det dags att lägga tillbaks köttbullarna i såsen för att de ska kokas färdiga på medelvärme, detta tar ca 20 minuter. Rulla runt dem i såsen då och då under tiden så att alla sidor på köttbullarna blir täckta av sås. 
  5. När köttbullarna är färdiga avlutat då med att strö över riven parmesan samt hackad färsk basilika.

3 kommentarer:

  1. Supergott recept som jag har lagat flera gånger!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar receptet. Mvh Skolkocken

      Radera
  2. En av våran familjs favoriter!

    SvaraRadera