När jag stängde ner 2012 och gick 2013 till mötes så gjorde jag det med en hel del förväntningar, förväntningar som både uppfyllts och överträffats. Det första jag hade att se fram emot var möjligheten att få möta andra kollegor i den offentliga måltidens tjänst. För det var i slutet på januari 2013 som OM tog sina första stapplande steg. En grupp människor med en brinnande intresse för de offentliga måltiderna i allmänhet och skolmat i synnerhet träffades i några dagar för att tillsammans fundera kring utvecklingen av dessa. Vi var en skara på fem personer med många idéer och tankar samt viljan att förverkliga dessa. Med facit i hand när året har gått så vet vi nu att det tar tid att få något som OM att hitta sin form och plats. Särskilt som året har inneburit stora förändringar för alla oss som är medlemmar. Men det viktigaste som OM inneburit för oss alla är att vi fått ett nätverk som ger oss alla stöd och hjälp i vår vardag, oavsett om det gäller stora eller små frågor. Sen har det även inneburit att jag fått fyra nya vänner i form av Fredrik, Annika, Ola och Johan.
Första delen av året innehöll även en hel del annat kul. Ett besök på Årets kock hann jag med och fick se den privata sidans toppkockar göra upp om titeln. Jag kan inte påstå att jag känner något sug att delta i en tävling av den formen, jag vet hur mycket tid och uppoffring som krävs för att få en chans att stå på scenen denna dag. Och att sedan tävla under tidspress framför en månghövdad publik lockar inte direkt. Men jag vill gratulera alla som fick en plats i finalen och främst Daniel Räms som tog hem titeln.
När vi talar om tävlingar så hölls den första White guide Jr-galan i år. Skolrestaurangernas svar på den riktiga White guide. Det vara tidningen Magasin Måltid som var initiativtagare till denna och syftet var att lyfta fram alla duktiga människor som kämpar för en bättre skolmåltid. Den skolrestaurang jag ansvarade för då, Guldtuppen på Vasaskolan, lyckades ta sig in på topp 100 bland 300 testade restauranger och jag själv fick plats bland de bästa skolkockarna i landet tillsammans med 17 andra omnämnda. Ska bli kul att se vad 2014 års tävling får för slutresultat och om det kan bli en förbättring från i 2013.
När jag snuddat vid ämnet så är det väl dags att nämna det som innebar den största förändringen för året. Någon gång under vårterminen 2013 så började jag känna att jag behövde lite ny energi och en ny utmaning för att fortsätta utvecklas. Och då dök det passande nog upp en ny tjänst i min kommun. Det var Fribergaskolan som under ett år byggt om och bytt ut sin skolrestaurang och nu sökte en kökschef som kunde ansvara för den. Efter lite funderingar, lite ångest och lite tvekande för att lämna det jag hade så sökte jag tjänsten och blev erbjuden jobbet. Nu så här ett drygt halvår senare så ångar jag inte mitt val. Visst är det tråkigt att lämna de kollegor man haft under tre år men samtidigt så känner jag att bytet jag gjort var bra för mig och det är ju huvudsaken. Jag har fått större möjligheter när det gäller matlagning "från grunden" och eftersom den nya skolan är en högstadieskola kan energin och arbetet läggas på lunchen då vi slipper sådant som mellanmål som tog mycket tid i anspråk på Vasaskolan. Sen att få kliva in i nya fräscha lokaler med all utrustning som krävs är självklart lite av ett drömläget, att jag sedan fått fria händer att göra vad jag vill så länge jag håller mig inom de ramar som finns gör det hela än roligare. Men visst har hösten inneburit en hel del slit och hårt jobb, men förhoppningsvis ska jag kunna skörda det jag sått under våren och få en lite lugnare resa mot sommaren. Ni vet väl att ni kan följa det vi gör på restaurangens
facebooksida.
Genom mitt deltagande i OM-gruppen och mitt byte av arbetsplats har det även dykt upp andra roliga saker under året. Jag har blivit intervjuad både för tidningsartiklar och webbsidor. Jag har haft flera kollegor på studiebesök, något som jag kan rekommendera. Ta emot kollegor eller besök dem för att se vad de gör. Ditt nätverk är det bästa du kan ha för att utvecklas inom yrket, och det är ett oerhört bra stöd när man kör fast eller har funderingar över saker och ting.
Jag har även sökt mig till ett annat nätverk, Kost & näring. Det är ett branschförbund som riktar sig till personer med ansvarstjänster inom den offentliga matsektorn. Jag blev inbjuden att ta plats i styrelsen för Stockholmsavdelningen av förening och har tillsammans med de andra i styrelsen arbetat för att skapa aktiviteter och event för medlemmarna i sektionen.
Samtidigt som allt detta har hänt så har jag fortsatt arbeta vidare i min roll som "Skolkocken", både här i bloggen och på facebook/twitter/instagram. Allt för att sprida vad man kan åstadkomma i skolmatens namn. Bloggen har kanske inte uppdaterats lika frekvent som förut, men det handlar mest om att jag valt att minska på receptinläggen till förmån för mer retroreflektiva inlägg kring de offentliga måltiderna och det som händer runt dem. Jag hoppas att du som läsare av min blogg har funnit det intressant och att du fortsätter med mig in i 2014. Vad som kommer att dyka upp här är svårt att säga exakt men jag utlovar både stora tunga inlägg och lite kortare enklare. Har insett att det inte alltid behöver vara en hel uppsats som det här råkade bli...
Med det vill jag önska er alla en god fortsättning på det nya året och jag hoppas att 2014 blir ett spännande och givande år för oss alla.
Passar på att bjuda på en länk till det inlägg från 2013 som fått flest träffar på sidan. Trevligt nog så är det en fiskrecept som intar förstaplatsen.
En rödingfilé som jag lagade till för nästan ett år sådan.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken