1 december 2013

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon är kanske en av de mest svårstavade och svåruttalade maträtterna, jag måste själv dubbelkolla varje gång jag ska skriva den i en meny för att vara säker. För den som vill göra det lite enklare för sig så kan man ju även kalla den för Burgundisk köttgryta. Detta är fransk husmanskost från Bourgogne i mitten av Frankrike. Den består av nötkött, rött vin, champinjoner, pärllök, rökt sidfläsk och kryddor. Helst ska man använda sig av en Bourgognevin men huvudsaken är att det röda vinet är gjort på Pinot noir som är den typiska druvan för regionens röda viner.
Som alltid när jag gör en köttgryta så gör jag en rejäl laddning så att jag kan frysa in några lådor för framtida bruk, då jag tycker att en köttgryta bara blir bättre med tiden.

Boeuf bourguignon 
(ca 8-10 portioner)

1,5 kg svenskt nötkött (högrev eller ytterlår passar bäst)
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
5 dl rött vin
5 dl vatten
4 msk kalvfond
0,5 tsk timjan
3 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
smör till stekning

300 gram rökt sidfläsk i bit
20 st små champinjoner
300 gram pärllök
1 tsk flytande honung
0,5 dl vatten

0,5 dl vetemjöl
1 dl vatten

Skär köttet i ca 3 x 3 cm stora tärningar och låt dem ligga i rumstemperatur en stund. Under tiden finhacka löken och bryn den i en stor kastrull i en klick smör, när den börjar mjukna tillsätt då pressad vitlök tillsammans med tomatpuré. Låt allt brynas någon minut och slå sedan på rött vin. Låt det koka upp och tillsätt sedan 4 dl vatten (spara 1 dl), kalvfond, timjan, lagerblad och svartpeppar.
Värm en stekpanna och tillsätt en klick smör, bryn sedan köttet i omgångar (3-4 st) och lägg ner det i den kokande buljongen. När sista omgången kött är stekt häll då det återstående vattnet i stekpannan och koka ur smakerna från den, tillsätt det till grytan med köttet. Se till att det finns tillräckligt med vätska för att täcka köttet, späd annars med lika delar vin och vatten tills det täcks. Låt nu grytan få ett uppkok, sänk ner värmen på låg och låt det koka under locka i ca 1 timma.
Under tiden som köttet kokar börja då med att skära bort eventuellt svål från sidfläsket och lägg ner det i grytan med köttet (detta lyfts sedan ur innan servering). Strimla ner fläsket i smala strimlor och bryn det på medelvärme i en stekpanna tills det får en bra färg. Lyft då ur fläsket, lägg det i en skål och använd fettet i pannan till att steka löken i.
Skala pärllöken och dela dem i halvor eller kvartar beroende på om det är små eller stora. Bryn dem i fettet från stekfläsket på medelvärme tills löken börjar få en gyllenbrun färg. Ringla då över flytande honung och tillsätt 0,5 dl vatten. Låt det koka ihop så att löken mjuknar och lägg sedan löken i en skål i väntan på att grytan ska bli kvar.
Det sista som ska förberedas är champinjonerna. Om de är små kan man steka dem hela, annars bör de delas i hälften. Smält en klick smör i stekpannan och lägg i champinjonerna. Stek dem först på hög värme i några minuter och sänk sedan ner på medelvärma. Låt de stekas tills de blir gyllenbruna runtom och lyft sedan över dem i en skål.
När köttet fått koka 1 timma är det dags att kontrollera om det är mört, ta en liten vass kniv och se om det går att trycka spetsen igenom köttet. Om det går börjar köttet blir klart, annars måste det koka längre men se till att kontrollera kontinuerligt så att inte det blir överkokt.
Om köttet är klart är det dags att först lyfta ur svålen från grytan innan den ska redas av med en blandning på vetemjöl och vatten. Rör ner mjölet i vattnet eller använd en "shaker" för att blanda det ordentligt. Tillsätt sedan redningen i omgångar i den kokande grytan tills såsen får en simmig konsistens. Låt nu allt koka några minuter så att mjölsmaken försvinner. Rör sedan ner sidfläsket, löken och champinjonerna i grytan och låt det koka tills svampen är varm. Smaka av med salt och peppar. Sedan är grytan klar att serveras, helst med kokt potatis eller en fast potatispuré.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter och instagram under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar