18 september 2013

Fisk- och rotfruktsgryta med smak av dillfrö och fänkål

Här kommer en fiskgryta laddad med rotfrukter och andra godsaker. Ingredienserna till just denna gryta byggde på det som fanns hemma förutom då rotfrukterna. Där gjorde jag så att jag köpte en förpackning färdigblandade sopp/grytrotfrukter som man hittar i de flesta livsmedelsbutiker. På så sätt får man en bra blandning utan att behöva köpa för stora mängder. Jag valde att servera min gryta med bara lite rostat bröd till samt en chiliaioli. Men självklart kan man komplettera den med kokt potatis och man vill att den ska vara än mer mättande.

Fisk- och rotfruktsgryta med smak av dillfrö och fänkål
(4 portioner)
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
0,5 röd spansk peppar
25 g smör
150 g morot
150 g rotselleri
100 g palsternacka
50 g purjolök
1 krm dillfrö
1 krm fänkålsfrö
2 st lagerblad
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 msk fisksås (kan ersättas med fiskfond)
salt och svartpeppar
600 g torskfilé
200 g skalad räkor
2 st salladslökar

Finhacka lök och vitlök, kärna ur chilin och finhacka även den. Värm en vid kastrull eller djup stekpanna med smöret i. När det smält tillsätt då löken och chilin, låt de fräsa på medelvärme tills de börjar mjukna. Skala rotfrukterna och skär de i små tärningar, blanda ner dessa i lökblandningen och låt dem fräsa med i några minuter. Strimla purjolöken och blanda även i den. Krossa dillfrö och fänkålsfrö i en mortel och tillsätt tillsammans med lagerbladen. Slå över det vita vinet och låt det koka in i rotfrukterna i några minuter. Rör ner vattnet och låt nu allt koka upp innan crème fraichen tillsätts tillsammans med fisksåsen. Låt nu allt koka upp och koka därefter grytan i 5 minuter så att rotsakerna mjuknar. Smaka av med salt och peppar. Skär fisken i ca 3 x 3 cm stora bitar och lägg i dem i grytan så att fisken täcks av såsen. Låt det puttra tills fisken är genomkokt vilket tar 3-4 minuter beroende lite på tjockleken. Avsluta med att röra ner räkorna samt finstrimlad salladslök. Servera.




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar