23 juli 2013

Grillad kryddig kycklingfilé med mole och avokadofylld quesadilla

I helgen som gick hade vi ännu en av våra temamiddagar tillsammans med våra vänner. Den här gången hade vi kommit till bokstaven M i vår resa jorden runt och då föll valet på Mexiko. Många förknippar nog Mexikansk mat med tacos och texmex men om du åker till landet så tror jag du får svårt att hitta någon restaurang som serverar tacobuffé. Däremot finns smakerna och ingredienserna med i det Mexikanska köket. Jag ansvarade för varmrätten denna gång och efter lite letande på internet så föll valet på att laga till en rätt med mole som huvudfokus. Mole är en traditionell Mexikansk sås som får sin speciella karaktär av att choklad är en av ingredienserna. Till såsen serverade jag kycklingfilé som jag smaksatte med en kryddrubb och sedan grillade samt en quesadilla med fyllning av avokado som även den fick en vända på grillen.

Mole
(6-8 portioner)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 st anchochili, torkad
1 st röd spansk peppar
2 msk rapsolja
1 msk sesamfrön
0,5 msk spiskummin
2 st tomater
1 dl rött vin
3 dl vatten
3 msk kycklingfond
6 st kryddnejlikor, hela
1 st kanelstång
1 dl russin
25 g choklad
25 g smör
2 tsk maizena + 1 dl vatten till redning
0,5-1 tsk salt
sockerkulör/collorit soya


Kryddbehållare
Finhacka lök och vitlök, kärna ur chilifrukterna och finhacka även dem. Värm rapsoljan i en kastrull och bryn försiktigt löken, chilin, sesamfröna samt spiskummin. När löken börjar få färg och mjuknat tillsätt då finhackade tomater tillsammans med rött vin, vatten och kycklingfond. Lägg ner nejlikor samt kanelstång, gärna i en kryddbehållare om det finns så att det är lätt att plocka ur dem sedan. Tillsätt även russinen, låt därefter såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme i ca 40 minuter. Plocka därefter ur nejlikor och kanelstång och mixa resten av såsen med en mixerstav. Sila sedan genom nätstil, se till att pressa ur all buljong ur grönsaksblandningen. Häll tillbaka såsen i kastrullen och koka upp den igen, tillsätt därefter chokladen och smöret i små bitar under omrörning. Blanda redningen och red av till "gräddsåskonsistens", avsluta med att smaka av med salt samt färgsätt med sockerkulör så att såsen blir chokladfärgad. Såsen kan med fördel förberedas dagen innan då den bara blir bättre om den får stå och drag till sig.

Mole grund



Mexikansk barbequekyckling
( 4 portioner)
4 st kycklingfiléer (ca 600 gram)
Rubb:
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk farinsocker
1 krm malen koriander
2 krm anchochilipulver
2 krm vitlökspulver

Några timmar innan tillagning är det dags att förbereda kycklingen. Blanda samman kryddorna och gnid in kryddblandningen ordentligt i kycklingköttet. Ställ därefter in kycklingen övertäckt i kylen och låt den sedan stå fram till tillagning. 
Ta fram kycklingfiléerna ur kyl minst 30 minuter innan tillagning så att de tillagas bättre. När temperaturen på grillen är den rätta lägg då på kycklingen och grilla på den på båda sidor, lägg den sedan med indirekt värme och låt den sakta gå klar. På så sätt får man en saftig kyckling med fin yta, använd gärna en stektermometer för att kontrollera att innertemperaturen är den rätta dvs 72 grader C.

Avokadofylld quesadilla
(4 st)
0,5 röd chili
0,5 st röd lök
2 st tomater
3 st avokado
1 vitlöksklyfta, pressad
saft från 1 lime
200 gram riven mozzarellaost
0,5 kruka färsk koriander
1 tsk salt
8 st medelstora tortilla
rapsolja till stekning

Kärna ur den röda chilin och finhacka den tillsammans med den röda löken, lägg dem därefter i en bunke. Tärna tomaterna fint och pressa ut saften av dem genom en nätsil, lägg därefter tomatköttet i bunken tillsammans med lök och chili. Dela på avokadon, ta ur kärnorna och hacka även dem fint. Blanda sedan dem med övriga ingredienser i bunken tillsammans med pressad vitlök, limesaften och mozzarellaosten. Hacka ner koriandern och smaka av röran med salt. Fördela sedan röran på 4 st tortillas. Ta de 4 återstående tortillas och lägg dem ovanpå som lock, pressa därefter ihop dem försiktigt. Värm en stekpanna till medelvärme och tillsätt rapsolja. Stek därefter quesadillan ca 3-4 minuter på varje sida så att de får en fin färg och ingredienserna smälter samman. Lyft därefter ur dem och låt dem svalna. Skär dem i halvor och värm därefter på dem på grillen över hög värme när kycklingen börjar bli klar.









Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar